Ova platforma razvijena je po uzoru na čuveni WikiLeaks u kojem je integrirano savjesno djelovanje građana i istraživačko novinarstvo s ciljem i svrhom zaustavljanja nepravilnosti i nezakonitosti u radu tijela javne vlasti.

Prema našim saznanjima ovo je jedina potpuno funkcionala vaninstitucionalna platforma za zviždače u jugoistočnoj Europi koja im (ukoliko to žele) jamči potpunu anonimnost!

Željeli smo svoje dosadašnje iskustvo u radu sa zviždačima podignuti na novu razinu koja će omogućiti još jednostavniji i još sigurniji kontakt između nas i zviždača.

Zviždači imaju više opcija za kontaktirati nas, a ukoliko žele biti potpuno anonimni mogu to učiniti pomoću obrasca integriranog u sklopu ovog portala.

Softversko rješenje

Za izradu ovog portala i obrasca prijave nepravilnosti korišten je slobodni softver (OpenSource). Za obrazac prijave je korišten softver kakav koriste (manje-više) svi istraživački odjeli vodećih svjetskih medija (između ostalih The Washington Post), ali i međunarodne revizorske korporacije (između ostalih Deloitte).

Sustav funkcionira kao "neselektivno zaprimanje" (tzv. "Dead Drop" ili "Dead Letter Box"), što omogućava zviždaču da nam pouzdano i bez izravnog kontakta dostavi što god smatra da je potrebno dostaviti.

Jednako tako, sustav dozvoljava zviždaču odabir želi li ili ne želi omogućiti povratni kontakt (primjerice ako u obrascu ne navede svoje kontakt podatke mi ni na koji način nećemo moći znati tko je pošiljatelj, budući sustav ne traži niti bilježi/pohranjuje osobne ili druge podatke od posjetitelja/korisnika).

Sigurnost korištenja platforme

Ovaj portal ne koristi kolačiće (cookies), statističke algoritme niti druge oblike praćenja/pohranjivanja osobnih i drugih podataka posjetitelja/korisnika pa su pristup i korištenje portala potpuno anonimni sami po sebi.

No valja naglasiti da mi nemamo kontrolu nad čitavim internetom niti nad internetskom vezom između posjetitelja/korisnika i našeg portala pa svakako preporučujemo korištenje TOR sigurnog pretraživača.

Radi se o aplikaciji koja je besplatna i smatra se jednom od najboljih aplikacija za sigurno/anonimno korištenje interneta.

Cilj ove platforme

Krajnji cilj ove platforme jest omogućiti zviždačima maksimalni stupanj anonimnosti (time i sigurnosti) kako bi nam jednostavno i sigurno mogli dostaviti informacije o nepravilnostima i/ili nezakonitostima u radu tijela javne vlasti, a koje mi možemo koristiti za daljnje istrage, institucionalne prijave i javne objave!

Trenutni zakonodavni okvir ne pruža zviždačima maksimalnu sigurnost i zaštitu pa se mnogi od njih odlučuju ne prijavljivati nepravilnosti i/ili nezakonitosti!

Ovom platformom želimo ih zaštititi od pravnih problema i mogućih odmazda, a sav teret istih preuzet ćemo mi na sebe!

Uvid u proceduru i problematiku prijavljivanja

U sklopu ove platforme željeli smo kroz više povezanih tekstova pojasniti svu proceduru i problematiku prijavljivanja nepravilnosti i/ili nezakonitosti u radu tijela javne vlasti.

Sve možete detaljno saznati ako kliknete OVDJE i pratite navigaciju pri kraju svakog teksta.