Platforma za zviždače!

Ova platforma nudi zviždačima informacije o njihovim pravima, ali nudi i operativni okvir potpuno anonimnog i sigurnog prijavljivanja i objavljivanja svih nepravilnosti i nezakonitosti u radu tijela javne vlasti.

Zbog čega bi zviždač riskirao svoj vlastiti život i egzistenciju kada smo svjedoci svakodnevnog iživljavanja nad zviždačima?!

Jasno, postoji zakonski okvir, postoje državne institucije, postoje sudovi...ali dobro se zamislite i sjetite se jednog jedinog primjera u kojem je zviždač učinio ispravnu stvar i ostao neokrznut, a što mu upravo jamči zakonodavni okvir?

Mi se ne možemo sjetiti niti jednog! Ali se zato možemo sjetiti brojnih slučajeva gdje je upravo sustav radio na njihovom uništenju, iako je morao raditi na njihovoj zaštiti!

Također, zviždači ponekad ne prate zakonom predviđenu proceduru kako bi (makar dugoročno) ostali zaštićeni!

Inicijalno nam je cilj zviždačim pružiti sve osnovne informacije koje bi trebali znati o tome na koji način i kome prijaviti nepravilnost i/ili nezakonitost.

Kako to nerijetko biva, često sustav zakazuje te podbacuje pa su zviždači ti koji na kraju "plate ceh" svog poštenja i ispravnog postupanja.

Slijedom svega navedenog, ova platforma zamišljena je kao učinkoviti mehanizam koji će zviždaču omogućiti da potpuno sigurno (i ako to želi potpuno anonimno) dostavi nama sve informacije i dokaze kojima raspolaže u vezi neke nepravilnosti i/ili nezakonitosti, a mi ćemo temeljem toga provesti sve odgovarajuće postupke kako bi se slučaj rasvijetlio, a potonje procesuirao i moguće sankcionirao.

Dio naše platforme čine neovisni istraživački novinari, odvjetnici, umirovljeni suci, pravni stručnjaci pa čak i bivši dužnosnici koji jako dobro poznaju zakonske okvire i mogućnosti, ali i koji znaju kako kojem problemu pristupiti na najispravniji i najučinkovitiji način.