javna objava nezakonitosti

Institucionalno prijavljivanje nezakonitosti naša je dužnost. Nekada (ali i nerijetko) rezultati takvih prijava izostaju i tada je naše pravo (i svojevrsna moralna obveza) nezakonitosti javno razotkriti.

No ukoliko se ne poštuje zakonska procedura (prethodno unutarnje i vanjsko prijavljivanje) javnom objavom možete ugroziti istragu i ostalo institucionalno postupanje (primjerice prekršitelj može krenuti u zametanje tragova i dokaza), a možete se tim činom i sami ogriješiti o zakon i izgubiti zakonsku zaštitu.

Postoje brojni takvi slučajevi zabilježeni u javnim objavama.

Utoliko je najbolje poštivati zakonsku formu i provesti prvenstveno unutarnju, zatim i vanjsku prijavu, a tek tada javno istupati ukoliko utvrdite da se ništa ne događa, odnosno da nadležne službe ne djeluju.

Javno razotkrivanje nepravilnosti

Zviždači su osobito važan izvor za istraživačko novinarstvo. Učinkovitom zaštitom od osvete nad zviždačima povećava se pravna sigurnost potencijalnih zviždača te potiče i njihovo zviždanje u medijima. U tom pogledu zaštita zviždača kao novinarskih izvora od ključne je važnosti za zaštitu uloge istraživačkog novinarstva kao "čuvara" u demokratskim društvima.

Prijavitelj nepravilnosti koji javno razotkriva nepravilnosti ima pravo na zaštitu u skladu sa Zakonom ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta:
  • ako je prijavitelj nepravilnosti podnio prijavu sustavom unutarnjeg i vanjskog prijavljivanja ili izravno pučkom pravobranitelju, ali nisu u zakonskom roku poduzete odgovarajuće mjere
  • prijavitelj opravdano vjeruje da nepravilnost može predstavljati neposrednu ili očitu opasnost za javni interes
  • u slučaju vanjskog prijavljivanja postoji rizik od osvete
  • ili su izgledi da će se nepravilnost djelotvorno ukloniti niski.

Ukoliko ste u egzistencijalnom strahu i osjećate da biste mogli imati probleme, najmudrije vam je sve informacije i/ili dokaze dostaviti nama, a mi ćemo onda provesti sve potrebne zakonske procedure te po potrebi izvršiti javnu objavu!

U svakom slučaju, možete nam se obratiti u bilo kojem dijelu ili fazi vašeg postupanja.